Тайните на Голяма Косматка и Долината на Тракийските царе

В могилата Голяма Косматка се намира една от най-величествените и богати тракийски гробници с изцяло запазен гроб на тракийски цар, погребан със своя кон. Тя е изградена през V век пр. Хр. и се състои от три камери и коридор с обща дължина 26 м. Първото помещение е правоъгълно и в него е намерен скелет на кон. Второто помещение е с обла форма и е с красив 450 см висок куполен покрив. На входа на това помещение се намира мраморна врата с човешки изображения. Третото помещение представлява монолитен гранитен блок – саркофаг, с тегло около 60 тона. В него с голяма прецизност е издълбано помещение, в което се намира и каменното легло на тракийския владетел, погребан тук.

В саркофага са открити над 20 златни предмета с висока художествена стойност - златен венец с дъбови листа и жълъди, винен потир, златна апликация за конска амуниция с глави на елени, глава на богиня, чаша за вино, златни монети на цар Севт, както и множество сребърни и бронзови съдове. Не по-малко ценни са железният меч със златна апликация, бронзов меч, шлем, броня, както и други древни оръжия.

Особен интерес представлява бронзовата глава на брадат мъж в естествена големина, с очи от полускъпоценни минерали. Мащабите на гробницата и огромната стойност на съкровищата,открити в нея, доказват, че тук е погребан голям тракийски владетел.

В намиращата се на около 2 км от град Шипка могила Светица е открита каменна гробница от сакрофагоподобен тип, със забележителни за тракийската култура находки - уникална златна маска и златен пръстен. Бронята от бронз, античните съдове и части от оръжие допълват съкровището.

Казанлъшката котловина е осеяна с тракийски надгробни могили, паметници от древността, видими от всички пътища, минаващи през нея.

Сред тях е и Казанлъшката тракийска гробница, която дължи световната си известност на забележителните стенописи в коридора и куполното помещение - едни от най-добре запазените произведения на античната живопис.

 

Пътеводител: Тръгнете от парк-хотел „Стара Загора” по пътя за Казанлък. В центъра на града посетете Историческия музей и продължете към гр. Шипка. Тракийските могили Светица и Голяма Косматка ще забележите край пътя, непосредствено преди отбивката за града.