Свещеното Аязмо на Стара Загора: Парк „Митрополит Методий Кусев”

Наричат парк „Митрополит Методий Кусев” зеленото сърце на Стара Загора. Кръстен е на името на своя създател, който проявява огромна воля и силен дух, за да превърне голите хълмове над града в края на XIX век в красив парк с десетки уникални за България дървесни видове и декоративни храсти върху площ от над 3200 дка.
Старозагорци най-често го наричат Аязмото, както го е кръстил самият Митрополит Методий Кусев. Днес алеите на парка са предпочитано място за разходка с приятели, каране на велосипед, джогинг и туризъм. Прохладна екопътека води до най-зеления квартал на Стара Загора – „Дъбрава”, сгушен зад зелените хълмове на Аязмото.
Любимо място за старозагорци и гостите на града е зоопаркът. В него живеят стотици екзотични животни като лъвове, кафеви мечки, гепарди, щрауси, и много други. Чудесно е вечер да поседиш край фонтан „Жабките”, разположен пред входа на парка.
В централната част на Аязмото, сред живописна растителност, се намира православният християнски параклис „Св. Теодор Тирон“, построен на мястото на древно езическо светилище.

Пътеводител: Тръгвате от Парк-хотел „Стара Загора” по ул. „Хан Аспарух” в посока запад. Продължавате по ул. „Августа Траяна”. След около 200 метра отдясно ще видите началото на парка.