Паметникът на Свободата на връх Шипка и Златните кубета на храм

Пътувайки към тракийските гробници по пътя за гр. Шипка, погледът ви неизбежно ще бъде привлечен от златното сияние на петте купола на храм-паметника „Рождество Христово”. Слухът ви ще бъде погален от сладкогласния звън на неговите 17 камбани. Храмът пази саможертвения подвиг на руските войни и българските опълченци, загинали за освобождението на България в Руско-турската освободителна война (1877-1878). Построяването му е завършено през 1902 г. Храмът е беспорен архитектурен шедьовър, проектиран от арх. Александър Померанцев, построен в стила на руските църкви от XVII в. Четирите му странични купола са с височина 33 м, а централният е висок 42 м. 17-те камбани тежат общо над 20 тона. Украсени са с множество орнаменти, надписи и релефни изображения. 10 обковани с мед и злато метални кръста се извисяват над куполите, като най-високият от тях е 4.5 м. Огромният иконостас в храма е резбован от липово дърво и е изцяло позлатен. Върху него има 83 икони, дарени от монасите от Светогорския руски манастир „Св.Пантелеймон”. Стенописите в църквата са дело на именити художници като проф. П.Месоядов и проф. Антон Митов, чието дело е довършено от колектив с ръководител художникът иконописец Николай Ростовцев. Под основното ниво на храма е изградена крипта, в която са положени 17 каменни саркофага с костите на загиналите в сраженията при Шипка близо 20 000 руски воини и български опълченци.
Високо над „златните кубета”, върху билото на Стара планина край Шипченския проход се извисява Паметникът на Свободата. Той е посветен на българските опълченци, предрешили със саможертвата си изхода от войната. Монументът е открит тържествено през 1934 г. лично от цар Борис III. Паметникът е висок 31.5 м и представлява голяма кула с формата на пресечена пирамида. От върха му се разкрива прекрасна гледка. Във вътрешността на кулата е подредена музейна експозиция, свързана с боевете на Шипка и историята на българското опълчение. Пред входа на паметника е изобразен огромен бронзов лъв, дълъг 8 м и висок 4 м. До Паметника на Свободата водят 1000 каменни стъпала. 800 000 туристи годишно идват тук заради храм „Рождество Христово” и Паметника на Свободата.

Пътеводител: От парк-хотел „Стара Загора” тръгвате в посока Казанлък. В Града на розите избирате посока Габрово през Шипченския проход, пред чийто вход е гр. Шипка с храм-паметник „Рождество Христово”, а на билото на планината ви очаква Паметникът на Свободата.