Най-старият манастир в Европа Манастирът „Св.Атанасий” край с. Златна ливада

Манастирът „Св.Атанасий” се намира в райско кътче от Тракия, близо до чирпанското село Златна ливада. Счита се, че това е най-старият манастир не само в България, но и в Европа. Обителта е била основана през 344 г. след Христа. Според житието на светеца, той отсяда по пътя близо до Берое (днешна Стара Загора) и основава манастир. Мястото е избрано заради стратегическото му положение на основния път между Константинопол и Сердика, в близост до важна крепост, чиито останки могат да се видят над манастира, както и до тракийско светилище в скалите под нея. Смята се, че самият Св.Атанасий е превърнал тракийското светилище в християнско.
Днес манастирът „Св.Атанасий” е една от културно-историческите забележителности на България. Уникалността му се допълва и от местните легенди за лековитата вода в кладенеца на манастира, свързани с основаването и покровителството му от Св. Атанасий, както и от постницата в скалите над манастира - чудотворна дупка, обитавана от светеца и неговите следовници в дни на пост, молитва и усамотение. Християните вярват, че провирането през дупката им носи здраве и благоденствие.
В своята близо 1700-годишна история манастир „Св. Атанасий” е многократно разрушаван и съграждан отново.
Манастирът край с. Златна ливада, съчетан с рядката природна красота, от която е заобиколен, предлага прекрасни условия за културен и еко туризъм.

Пътеводител: От парк-хотел „Стара Загора” се тръгва в посока Чирпан. Преди Чирпан продължавате по южната дъга на околовръстното шосе. На първата отбивка вляво продължавате към с. Ценово. Следващото село е Златна ливада. Манастирът е непосредствено след селото.