Чудесата на Богородична стъпка

На това място със сигурност Бог е докоснал земята. Самата Божия майка Богородица е оставила отпечатък с ходилото си, стъпвайки върху скалата с Младенеца на ръце. Явила се, за да помогне на силно вярващ християнин, измъчван от римски войници. Оттогава, казват, в скалата останала вдлъбнатина с формата на човешки крак, в която Богородица изкъпала новородения Исус. И нарекли местността Богородична стъпка.
Водата в отпечатъка не пресъхва дори в най-горещите летни дни, макар че наоколо е толкова сухо, че събират дъждовна вода за нуждите на построения в непосредствена близост параклис „Рождество на Пресвета Богородица”.
Дори в делничните дни по широкия черен път до Богородична стъпка минават хора, пристигнали тук от всички краища на България. Още от римско време се разчуло, че мястото има силна енергия и много болни хора са успели да се излекуват, провирайки се през скалната цепнатина, пресичаща скалата със стъпката на Богородица. Много са случаите, в които бездетни семейства разказват, че са се сдобили с дете, след като са се помолили на Богородична стъпка. Легендата разказва, че ако се провреш през цепнатината, греховете ти ще са простени. Не успееш ли, значи грехове тежат на съвестта ти и трябва да се покаеш. На Богородична стъпка дори казаните наум желания се сбъдват…
По стените на скалата вярващите са видели изображения на икони, нарисувани от природата, които са очертали и изрисували допълнително. Поставили са голям метален кръст. В близост лежи каменен саркофаг, датиращ от римско време. Под прохладните сенки са оформени места за отдих.
Празникът на параклиса е на 8 септември. Всяка година на тази дата тук се прави курбан за здраве.

Пътеводител: Местността Богородична стъпка се намира на 1.5 км северно от курортното селище Старозагорски минерални бани, в сърцето на Сърнена Средна гора. До мястото може да се стигне както пеша, така и с велосипед и дори с автомобил. Красивата природа наоколо превръща прехода в истинско удоволствие. От парк-хотел „Стара Загора” до Старозагорски минерални бани ще стигнете през западния изход на града.