Българският Стоунхендж: Мегалитът край с. Бузовград

Всяко лято на 21 юни, денят на лятното равноденствие, залязвайки, слънцето провира лъчи през Вратата на Богинята-майка – причудливия каменен Мегалит над казанлъшкото село Бузовград. Това се случва и на 21 декември – денят на зимното слънцестоене.

 

Наричат го „българския Стоунхендж”, заради приликата му със световноизвестния природен феномен. Около III в. пр. Хр. обаче мегалитът е бил тракийско скално светилище. Според някои изследователи, жреците са извършвали тук религиозни ритуали в чест на Богинята-майка, чийто син, Слънцето, им дарявал живот. Според други, мегалитът е бил използван от траките като астрономически уред, с който два пъти в годината са сверявали времето.
Други легенди разказват,  че още от древността това място е почитано от траките като Врата към отвъдното.
Заради десетките легенди, свързани с него, всяка година на пролетното и есенно равноденствие се събират стотици почитатели на природните феномени. Извършват се възстановки на тракийските ритуали.
През юни 2012 г. със заповед на министъра на културата е сформирана 11-членна комисия, която предлага на Министерството на околната среда и водите мегалитът край Бузовград да бъде обявен за природна забележителност. Комисията е определила границите на скалния феномен върху площ от 3.580 дка. Направени са предписания за неговото опазване.
Вратата на Богинята-майка се намира на 572 м надморска височина по северните склонове на Средна гора. От с. Бузовград до него води красива екопътека, по която се върви около 40 минути пеша.

Пътеводител: Тръгвате от Парк-Хотел „Стара Загора” в посока Казанлък. След 8 км се отбивате през разклона за с. Ягода, след което правите ляв завой и потегляте в посока запад. Пътят минава през три живописни селца, разположени по протежението на р. Тунджа и вече сте в с. Бузовград. Екопътеката към Мегалита ще откриете лесно по указателните табели.