Дъжд от злато на Световното първенство по корабомоделен спорт в Стара Загора

Дъжд от злато на Световното първенство по корабомоделен спорт в Стара Загора

Световното първенство по корабомоделен спорт Клас „С" - настолни модели приключи с грандиозно награжданаве в Зала „Тервел" на Парк-Хотел „Стара Загора", където в продължение на седмица бяха изложени 208 състезаващи се модела от 15 страни.
България спечели 20 медала, от които два златни, 13 сребърни и 5 бронзови, съобщи председателят на Българската федерация по корабомоделен спорт „Навига" Евгени Генов. Двата златни медала са за капитана на националния отбор на България инж.Славян Нарлев от Силистра и Любомир Ненов от Стара Загора. Нарлев спечели златото с модел на френска военна шхуна от началото на 19-ти век, а Ненов с модел на тежката ветроходна фрегата "Белона". Двамата са работили върху моделите си близо 3 години.
„Това е успех, който надмина очакванията ми", призна Евгени Генов. България е печелела повече злато единствено на Световното първенство през 2008 г. Яблонец, Чехия - 3 медала. С най-много злато от Световното първенство си тръгнаха отборите на Русия и Украйна. Златни медали спечелиха още корабомоделистите от Китай, Беларус, Хърватска и други.
Евгени Генов определи отминалото Световно първенство в Стара Загора и като едно от най-посещаваните в историята на корабомоделния спорт и сред първенствата с най-много участници. „По време на състезателната седмица през Зала „Тервел" преминаха хиляди посетители от цялата страна. Желаещите да разгледат моделите бяха толкова много, че в много моменти затрудняваха съдийската работа, но можем само да се радваме на подобен интерес", посочи Генов. Съдийския състав и участниците в Световното първенство са останали възхители от условията за провеждане на състезанието, предоставени от Парк-Хотел „Стара Загора", както и от организацията, проведена от БФКМС.